Over dr. Erna Beers – toegankelijke seksuoloog

Hoe meer dan 25 jaar aan medische kennis jou helpt om
wel te genieten van seks

Zelfs als je dat nog nooit hebt gedaan

Mijn verbazing

Wist je dat een kwart van alle vrouwen aangeeft niet erg te genieten van seks? En dat 40% van de vrouwen langer dan 3 maanden achter elkaar geen zin in seks hebben?

Een kwart van de mannen heeft moeite met het krijgen of behouden van een erectie. En één op de vijf mannen geeft eerlijk toe niet altijd zin te hebben in seks.

Kortom, genoeg mannen en vrouwen die tegen seksuele problemen aanlopen.

Seks heeft vooral invloed op je zelfvertrouwen en op je relatie als het niet lekker loopt. Genoeg reden om hulp te zoeken, toch?

Maar dat gebeurt niet. Slechts 15% van de vrouwen met seksuele problemen zoekt hulp bij een arts of andere hulpverlener. En 24% van de mannen met een seksueel probleem.

De schaamte is groot. En tja, práten over seks is vaak ook nog een dingetje. Daarover straks meer.

We zijn door seks ontstaan

In het Westen groeien we al eeuwen op volgens de christelijke cultuur. Binnen die cultuur moest seks binnen het huwelijk plaatsvinden, voor de voortplanting. Lustgevoelens bij de vrouw, laat staan klaarkomen, was echt not done. Nog steeds is het zo dat vrouwen niet weten hoe ze moeten klaarkomen, denken dat ze niet kunnen klaarkomen, of, en dat zit veel dieper, denken dat ze niet mogen klaarkomen.

En mannen zijn opgevoed dat het om de penetratie gaat, dat ze altijd zin moeten hebben en dan ook nog direct ‘een stijve’ moeten krijgen die hard blijft zo lang ze willen.

Er heerst dus een enorm taboe en de kwaliteit van het seksleven wordt klakkeloos geaccepteerd.

En dat terwijl seks zó belangrijk is in ons leven: we zijn door seks ontstaan.

Je kunt ontkennen dat seks belangrijk is, maar dan doe je jezelf tekort. Er gaan relaties stuk doordat het niet botert op seksueel vlak.

Seks is de krachtigste taal zonder woorden.

Dé taal om uitdrukking te geven aan je gevoelens voor die ene speciale persoon. Hoe fijn is het dan dat je zin hebt in seks, de eerste stap zet, kunt aangeven wat jij fijn vindt en echt kunt genieten?

Meer dan 25 jaar aan medische kennis

Dr. Erna Beers (1973) is arts, wetenschapper, klinisch farmacoloog en seksuoloog. Ze vertelt over haar achtergrond:

“Het samenspel tussen lichaam, geest en de achtergrond van een persoon interesseert me enorm.

Bij seksuele problemen is dat samenspel altijd aanwezig. Denk maar eens aan je opvoeding: als je nooit mocht aangeven wat je wilde, dan zul je dat ‘in bed’ ook niet zo snel doen.

En het samenspel tussen lichaam en geest: als een man denkt “doet ‘ie ’t of doet ‘ie ’t niet”, dan doet ‘ie ’t niet. Een erectie verdwijnt als je er teveel mee bezig bent.

Nog een voorbeeld: overgewicht zorgt voor minder zin in seks. Simpelweg doordat je testosteron in vetweefsel wordt omgezet in oestrogenen. En testosteron is nou net het stofje dat zorgt dat je zin in seks krijgt. Dit geldt voor mannen en vrouwen.

Zo zie je dus: lichaam, geest en je achtergrond zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Altijd. Dus ook ‘tussen de lakens’.

Erna Beers

Kennis delen = Erna

Ik hou van leren en van het delen van mijn kennis. Leren doe ik elke dag (oké, bijna elke dag).

Zo heb ik niet alleen kennis van de westerse geneeskunde, maar ook van het taoïsme. Is dat zweverig? Nee, hoor. Vertel ik je zo.

Waar elke persoon zich seksuoloog mag noemen (ja, echt – dus kijk uit voor charlatans), heb ik uiteraard de opleiding gedaan. Ik laat me verder scholen bij de beste seksuologen om mezelf steeds te verbeteren.

Daarnaast heb ik in mijn carrière gespecialiseerd in de werking van geneesmiddelen, als klinisch farmacoloog. En dan vooral over bijwerkingen. Heel technisch allemaal. Hou ik ook van.

In 2014 rondde ik die periode af in mijn proefschrift. Het deed nogal wat stof opwaaien: ik kwam op de radio bij BNR en een Amerikaanse radiozender en mijn proefschrift werd zelfs in de Tweede Kamer besproken.

Het oplossen van ingewikkelde puzzels, waar niemand anders uitkomt – daar krijg ik bakken met energie van. Dat kan gaan over bijwerkingen, over medicatievraagstukken, maar ook over relatieproblemen door seksuele problemen, of seksuele klachten waar niks lijkt te helpen.

En dan op zo’n manier helpen, dat de ander zelf verder kan. Daar richt ik me op in de seksuologische behandeling.

Als je seksleven goed zit, dan bloei je echt op. En de relatie ook. Ik zie dat zo vaak gebeuren. Dat is waarvoor ik het doe.

Seks is net zo belangrijk als eten, drinken en ademhalen

Ik zou nog terugkomen op het taoïsme. De taoïsten hadden een andere kijk op seks dan de westerse cultuur.

Zij zagen dat seks een bron van energie is. Zij concludeerden dat je door seks te hebben niet moe wordt, maar juist gaat blaken van gezondheid en gaat stralen van energie. En dat het je zelfs uit een emotionele of energetische dip kan halen.

Daarom vonden de taoïsten seks net zo belangrijk als eten, drinken en ademhalen. Waar voedsel, vocht en zuurstof onmisbaar zijn om te kunnen leven, is seks dat in zekere zin ook. Natuurlijk ga je niet dood als je geen seks hebt, maar seks zorgt wel voor energie en een groter geluksgevoel.

Wat een verfrissende kijk op seks, toch? Dan zijn schaamte, taboe en andere belemmerende factoren niet meer nodig, want seks is gewoon gezond.

Niet dat je nu maar met iedereen seks moet hebben. Zeker niet. De taoïsten waren daar zeer uitgesproken over.

Je hebt seks en seks. Net zoals je een frietje kunt halen bij de Febo of uitgebreid kunt dineren bij De Librije. Van het eerste word je eventjes blij, maar het draagt niet bij aan je gezondheid of aan de kwaliteit van je relatie. Het laatste geeft je uren de tijd om te genieten van het eten en elkaar, en je raakt ook nog eens niet overvoed.

 

Unieke kennis voor jou

Die verfrissende kijk op seksualiteit combineer ik met ruim 25 jaar westerse medische kennis. Samen met doortastendheid, niet rusten tot er een oplossing is en een prettige dosis humor, levert het een unieke combinatie op waarmee ik jou kan helpen.

Erkend arts, hypnotherapeut, klinisch farmacoloog en seksuoloog

Erna is geregistreerd als:

Arts in het BIG-register (BIG-nummer 59052890301)

Klinisch farmacoloog bij de Nederlandse vereniging voor Klinische Farmacologie

Seksuoloog NVVS i.o. (aspirant-lid) van de Nederlandse wetenschappelijke vereniging voor Seksuologie.

Gecertificeerd hypnotherapeut opgeleid door Paul McKenna

 

Meer lezen?

Wetenschappelijke internationale artikelen van Erna Beers kun je vinden in Pubmed.
Het complete overzicht vind je hier.

Check ook haar websites: stopurineverliesnu.nl en boekenoverseks.nl.

De cijfertjes komen uit het onderzoek Seksuologische Gezondheid in Nederland van Rutgers. Lees hier meer

Dr. Erna Beers werkt of heeft gewerkt voor

Altrecht
Amsterdam-UMC
GGNet
Isala
Lareb
Logo-HealthyWoman
PAO-Farmacie
PAO-H
Prelum
PsyQ
UMC-Utrecht
Vrouw-nieuws