Seksuoloog – het is een beroep dat nogal wat vragen oproept. En reacties – van kinderachtig tot oprecht geïnteresseerd. Andere mensen slaan dicht, durven niks meer te vragen.
Juist als seksuoloog ben ik me bewust van die verschillende reacties. Daarom wil ik je uitleggen dat een seksuoloog een normale hulpverlener is, die bovenal praat en luistert. En véél minder lichamelijk onderzoek doet dan je huisarts. En nooit, maar dan ook nooit bij een eerste gesprek lichamelijk onderzoek zal doen.
Jonge persoon seksuologische hulp bij gender vragen-min

Wat is een seksuoloog?

Het vervelende is, dat iedereen zich seksuoloog kan noemen. Dus let op voor charlatans. Niet iedereen die kan koken, is een chef-kok. Dus ja, niet iedereen die seks heeft, is een seksuoloog.

Ga dus alleen naar een seksuoloog die NVVS of NVVS i.o. achter de titel heeft staan.

Dan weet je dat het een arts, gezondheidszorgpsycholoog (GZ-psycholoog) of orthopedagoog generalist is die de postacademische opleiding tot seksuoloog heeft gevolgd.

Én zich heeft geregistreerd volgens de normen van de NVVS (Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie).

Vanzelfsprekend speelt ook de achtergrond van de seksuoloog mee. Een psycholoog-seksuoloog mag bijvoorbeeld geen medicatie voorschrijven, waar een arts-seksuoloog dat wel mag. Ik ben arts en daarnaast ook nog klinisch farmacoloog. Al die kennis en ervaring zet ik in voor jou.

Elke seksuoloog NVVS (i.o.) is gebonden aan het medisch beroepsgeheim. Zo weet je zeker dat alles wat je vertelt, binnenskamers blijft.

Wat doet een seksuoloog?

Een seksuoloog helpt jou bij seksuele problemen. Door gesprekken ontdek je waardoor de klachten zijn ontstaan. En je krijgt handvatten om het tij te keren. 

Belangrijk daarbij is dat je actief aan de slag gaat. Je krijgt opdrachten, die je thuis doet. Die opdrachten bespreek je tijdens de volgende afspraak. 

Man in gesprek met seksuoloog-min

Zo ga je samen op zoek naar de struikelblokken, de remmingen of blokkades. Zodat die op een voor jou prettige manier opgelost worden.

Er is tijdens de gesprekken aandacht voor het samenspel tussen je lichaam, je gedachten en je achtergrond. Je lichamelijke gezondheid heeft invloed op (de beleving van) je seksualiteit. Gedachten over seks, over jezelf, over je relatie kunnen ook je seksueel plezier maken of breken.

En je achtergrond? Zowel je opvoeding, je culturele achtergrond als de relatie met jezelf en je partner hebben effect op seksualiteit – of je wil of niet.

Wat gebeurt er tijdens het eerste gesprek?

Dat eerste gesprek is vaak het spannendste. Misschien heb je nog nooit hardop gepraat over seks. Of in ieder geval niet met een hulpverlener. Daarom richt ik me allereerst op het je op je gemak laten voelen.

Partnerrelatietherapier bij seksuoloog

Vertrouwen is nodig voordat je kan gaan praten over zoiets persoonlijks als seksuele klachten.

Ik praat op een zeer toegankelijke manier over seks. Dat helpt jou om te benoemen wat er speelt.

De eerste fase van elke seksuologische behandeling bestaat uit de intake. Daarin onderzoeken we waar je tegenaan loopt. Maar ook over wie jij bent, wat voor werk je doet. Zoals gezegd: ik kijk naar je lichamelijke gezondheid, je gedachten over seks en je achtergrond. Naar jou dus, als mens.

In mijn praktijk bestaat de intake fase in de regel uit drie gesprekken. Ik help jou namelijk graag gedegen en zorgvuldig. En dat ‘betaalt’ zich later terug.

Na de intakefase volgt het behandeladviesgesprek. Op die manier weet je wat je te wachten staat en kom je niet voor verrassingen te staan.

Wat is sekstherapie?

Ik hou niet van het woord “sekstherapie”, omdat het lijkt alsof het alleen maar over de seks gaat. Terwijl soms de oplossing blijkt te liggen in gezond gaan leven of beter communiceren met je partner.

Je krijgt opdrachten mee voor thuis, want laten we wel wezen: er staat geen bed in mijn praktijk. Alleen een bank, twee fauteuils en een tafeltje. We práten tijdens de gesprekken. En thuis doe je huiswerk.

We bespreken wel elke keer hoe het thuis is gegaan.

Stap voor stap los je de obstakels op, zodat je kan genieten van seks zoals jij dat wilt.

Met welke klachten kan ik terecht bij een seksuoloog?

Voor elke klacht of vraag die ook maar iets te maken heeft met seksualiteit, intimiteit of gender kun je terecht bij de seksuoloog. Het maakt helemaal niet uit of je de klachten pas hebt, of veel langer.

Ik zie seksuologische hulpverlening als een investering in de rest van je leven. Of je nu 15 of 75 jaar bent. En ongeacht je gender.

Op een rijtje de seksuele klachten waarmee ik je kan helpen:

  • Je hebt geen of minder zin in seks
  • Je partner wil vaker vrijen dan jij (of andersom)
  • Je hebt relatieproblemen door seksuele problemen
  • Je krijgt geen of moeilijk een stijve penis
  • Je komt te snel klaar
  • Je komt niet of met moeite klaar
  • Je hebt te vaak zin in seks
  • Je hebt continu een opgewonden gevoel (persistent genital arousal disorder)
  • Je hebt pijn bij het vrijen
  • Je hebt seksuele bijwerkingen van medicatie of drugs

Hoe zit het met de vergoeding van seksuologische hulp?

Gesprekken bij de (online) seksuoloog zitten helaas niet in het basispakket van de zorgverzekering. Wel zijn er verzekeraars die het aanbieden bij een aanvullend pakket, maar, dan is het doorgaans zo dat je een verwijsbrief moet kunnen voorleggen van de huisarts.

Als je bij mij seksuologische hulp wil, dan kom je voorlopig nog niet in aanmerking voor vergoeding, omdat ik nog bezig ben met het registratietraject voor seksuoloog NVVS. Om die reden reken ik lagere tarieven, zodat de financiële drempel niet al te hoog is.

Dat ik nog bezig ben met het registratietraject wil niet zeggen dat ik minder goede zorg verleen. Ik overleg juist in deze fase veel met ‘oude rotten’ in het vak. Je krijgt dus simpelweg de nieuwste kennis!

Wil je meer weten over vergoedingen voor seksuologische hulpverlening? Kijk dan op de website van de NVVS

Kun je ook online terecht bij de seksuoloog?

Het verschilt per seksuoloog of die online gesprekken aanbiedt. Bij mij kunnen we na de intake fase sommige individuele gesprekken online voeren. Gesprekken met je partner zijn in de regel in de praktijk.

Ik werk dus niet uitsluitend als online seksuoloog, maar denk wel met je mee, zodat de seksuologische hulp jou brengt wat je wilt.

Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact op. 

 

Dr. Erna Beers, seksuoloog Hilversum